Blog

Luštěniny

Luštěniny

Se vzrůstající spotřebou masa jsme na luštěniny hodně zapomněli. Je to škoda, protože jde o výživově hodnotné jídlo, lze pořídit za minimální náklady. Recepty z luštěnin skrývají zajímavé možnosti, jen je zapotřebí se s nimi seznámit. Určitě nemusíte zůstat pouze u luštěnin jako součásti polévek nebo směsi mexických fazolí. Možnosti jsou mnohem širší. Luštěniny se dají použít do nejrůznějších salátu a ochucené například česnekem či majoránkou mohou být dobrou a zdravou přílohou k masu.

Spousta lidí luštěniny nekonzumuje právě proto, že je neumí správně zpracovat, tedy namáčet a vařit. Přitom právě vhodným zpracováním dokážete zlepšit jejich stravitelnost. Tvorba plynu pak bude mnohem nižší. Tak přestaňte mít ostych před čočkou či hrachem. Naučte se je správně uvařit a pochutnat si na nich. Po propláchnutí se luštěniny musí namáčet. Dostatečné namáčení před přípravou pokrmu významně snižuje množství obsažených oligosacharidu. Právě oligosacharidy způsobují nepříjemnou plynatost. Ovšem jsou rozpustné ve vodě, a právě proto se namáčením omezuje jejich množství ve výsledném jídle. Syrový hrách a fazole se doporučují máčet 8 hodin, ovšem když je budete máčet déle, nic se nestane. U velkých máslových fazolí se doporučuje namáčení až 10 hodin. Takže klidně si pozdě večer namočte fazole, pokud budete další den vařit k obědu fazolovou polévku. U čočky obvykle postačí namáčet asi 3 hodiny, některé druhy i méně. Ovšem cizrna se namáčí rovněž 8 hodin a sójové boby je třeba namáčet 16 hodin. Vždy vodu z namáčení slijte. Pro zkrácení doby namáčení můžete propláchnuté luštěniny vsypat do vroucí vody, ale pozor, musí jí být trojnásobek proti množství luštěnin. Tedy máte-li 500 gramů luštěnin, musíte použít 1500 ml vody. Následně hrnec s luštěninami přikryjte poklicí a nechte asi 30 minut stát. Vodu slijte a můžete je vařit. Máte-li nepředvařené luštěniny a chcete je zpracovávat co nejkratší dobu, použijte tlakový hrnec. Dobu vaření zkrátíte na polovinu. Při následném vaření platí jedno pravidlo: vařte luštěniny v neosolené vodě. Pokud to dodržíte, lépe a rychleji změknou. Naopak se nebojte přidat do vody k vaření luštěnin koření. Pomůže odstranit také část oligosacharidu. Proto vložte do hrnce s vodou při vaření luštěnin například snítku fenyklu, bazalky, saturejky nebo přisypte majoránku či kmín a ponechte je tam po celou dobu vaření.

Autorka článku: Mgr. Janka Pálešová, výživová poradkyně